Recepten

Recepten met bessen;

Vers zijn de blauwe bessen een week te bewaren. Invriezen gaat goed, bessen worden ietwat zacht.
Inmaken als:
• jam
• bessensap
• siroop
• wijn
• drogen als vulling in bijvoorbeeld taarten
• vlaaien
• muffins

Blauwe bessen hebben een geneeskrachtige werking, zowel de vruchten als de bladeren.

Muffins met blauwe bessen

Bereiden: 10 minuten
In de oven: 20 minuten

Deze muffins zijn heerlijk luchtig en niet al te zoet. Na het bakken kleuren de sappige besjes prachtig paars. Muffins maken is een fluitje van een cent, in tien minuten staan ze al in de oven. Het deeg vooral niet mixen of uitgebreid roeren, alleen even omscheppen voor optimaal resultaat.

Nodig voor 12 muffins:
150 g blauwe bessen
200 g zelfrijzend bakmeel
75 g suiker
75 g gesmolten boter
2 dl melk
1 groot ei (of 1,5 gewoon ei)
1 forse tl bakpoeder
1 tl kaneel
snufje versgemalen nootmuskaat
snufje zout

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 200 °C.
  2. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een grote kom.
  3. Doe suiker, kaneel, nootmuskaat en blauwe bessen erbij en schep door elkaar.
  4. Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
  5. Giet dit bij de droge ingrediënten en schep met een pollepel snel door elkaar. Vooral niet mixen, en ook niet teveel roeren, er mag hier en daar een klontje meel overblijven.
  6. Vul een muffinvorm met 12 papieren cakevormpjes.
  7. Verdeel met twee lepels het deeg erover.
  8. Zet 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn.

Blauwe bessen yoghurtijs

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr bosbessen
3 eetlepels citroensap
150 gr suiker
300 ml yoghurt
200 ml slagroom

aantal losse bosbessen voor garnering

Bereidingswijze:

Klop de slagroom half stijf.
Pureer in de blender de bosbessen met yoghurt, suiker, slagroom en citroensap tot het helemaal fijn gemalen is.
Met een spatel eruit halen.
Giet het mengsel in een ruime schaal of diepvriesbak en zet deze in de vriezer.
Ongeveer 30 minuten laten invriezen.
Even uit de vriezer halen om het door te roeren (anders komen er ijskristallen in)
Dan meteen terug in de vriezer.
Na een uur weer een keer herhalen.

Minimaal 3 uur in de vriezer laten.

Blauwe bessen jam

Blauwe bessen bevatten per 100 gram 1 mg natrium dus je kunt hier ook met een natriumdieet gewoon van genieten.

Ingrediënten
• 500 gram blauwe bessen
• 240 gram suiker
• sap van ½ citroen

Bereidingswijze

Zet een schoteltje in de koelkast voor de ´is de jam klaar?´test. Als je denkt dat de jam goed is kun je een druppeltje op het koude schoteltje laten vallen. Na een minuutje kun je zien hoe de jam uiteindelijk wordt. Leg ook een theedoek of houten plank klaar waar de jam straks op kan afkoelen.

Was de blauwe bessen goed en doe ze in een hoge pan (jam koken gaat bruisen dus vandaar de hoge pan) met een heel klein bodempje water en de citroensap.

Breng dit aan de kook en laat 2 minuten koken voor je de suiker toevoegt. Breng dit dan weer roerende aan de kook om de suiker op te lossen. Als het eenmaal flink kookt, ook als je met je houten lepel erin roert kookt het hard door, laat het dan nog 10-15 minuten doorkoken maar draai het gas wel lager om het niet te laten overkoken maar hou het stevig aan de kook.

Doe de ´Is de jam klaar?´ test na een minuut of 10. Is het resultaat als het druppeltje is afgekoeld naar je zin? Draai dan het gas uit en giet de jam voorzichtig in de gesteriliseerde potten en draai de deksels er goed op. Mocht je de jam nog wat steviger willen kun je hem nog even laten doorkoken voor je hem in de potten schenkt.

Draai de potjes nu meteen om en laat ze 5 minuten op hun deksel op een houten plank op theedoek staan vooraleer je ze weer omdraait. Laat nu compleet afkoelen en zet koel en donker weg.

Als de potten goed vacuüm gezogen zijn kun je de jam op een koele en donkere plaats 6 -12 maanden bewaren. Na openen de pot in de koelkast bewaren en op die manier is de jam dan nog 3 weken te gebruiken.